Oblicz deltę
Kasia: Dobry wieczór,
Mam pytanie odnośnie pierwiastków funkcji kwadratowej.
0,01x2+0,0002x−0,0002=0
Wg moich obliczeń Δ= −0,00076 czy to jest poprawnie? Pozdrawiam
15 lis 22:35
Piotr:
nie, na pewno jest na plusie
15 lis 22:38
Bogdan:
Przemnóż równanie przez 10000, rachunki będą prostsze.
15 lis 22:39
ZKS:
A nie najlepiej pomnożyć przez 10000 i mamy:
100x2 + 2x − 2 = 0
15 lis 22:40
Piotr:
pytala czy poprawnie to odpowiedzialem
15 lis 22:43
ZKS:
Pisałem to do
Kasi bo tak to można się głupio pomylić.
15 lis 22:46
Piotr:
no domyslam sie że nie do mnie
15 lis 22:48
ZKS:
Wiem że Ty zauważyłeś że współczynnik przy x2 jest dodatni natomiast wyraz wolny jest ujemny i
w takim przypadku wiadomo że Δ jest > 0.
15 lis 22:49
Piotr:
15 lis 22:50