PARAMETRY
FUNKCJA KWADRATOWA: dla jakich wartości parametru m funkcja jest malejąca?
f(x)=(m2−9)2x2+(2m−1)x−1
Proszę tylko o podanie warunków i uzasadnienie.
czy jest szansa żeby f−kwadratowa (a≠0) była mailejąca?
15 lis 22:26
ZKS:
Funkcja kwadratowa jest rosnąca jak i malejąca więc ta funkcja nam odpada więc dajemy
warunek że a = 0 dostajemy w ten sposób funkcje liniową i sprawdzam co dostajemy kiedy
a = 0.
15 lis 22:32
aniabb: skoro pytają dla jakiego m to nie nakazują a≠0 i nie ma zakazu żeby dla m=−3 była malejąca
15 lis 22:33
Piotr:
nie no funkcja kwadratowa jest malejaca i rosnaca w odpowiednich przedzialach wiec odpada.
musisz sprawdzic f. liniową. a = 0 i zobaczyc co z tego wyjdzie
15 lis 22:35