.
jol: lim xsinx
x→0
15 lis 22:23
ZKS:
xsin(x) = esin(x)ln(x)
15 lis 22:36
Bogdan:
| | sinx | |
y = xsinx, lny = sinx * lnx ⇒ lny = |
| ⇒ lny = t ⇒ y = et |
| | | |
| | sinx | |
t = |
| i dalej regułą de l'Hospitala |
| | | |
15 lis 22:37
ZKS:
Bogdan de l'Hospital według mnie nie potrzebny ponieważ przy x → 0 mamy:
e
0 * (−∞) = e
0 = 1
Chyba że się mylę.

Pozdrawiam.
15 lis 22:44
jol: potrzebny bo to symbol nieoznaczony
15 lis 22:52
ZKS:
No jasne już mi się głowie miesza.

Przepraszam za zamieszanie.
15 lis 22:53
jol: i w ogóle od razu można zrobić sinx/ 1/lnx
15 lis 22:55
Krzysiek: Tylko, że tak będzie ciężko policzyć granicę..
| | lnx | |
lepiej liczyć pochodne z takiej postaci: |
| |
| | 1/sinx | |
15 lis 22:56
jol: i czy mozna, bo przeciez 1/lnx gdzie x dazy do 0 to jest 1/0 ?
15 lis 22:56
Krzysiek: można liczyć granicę dla x→0+
wtedy: 1/lnx →1/(−∞)=0
15 lis 23:01
jol: zgadza sie
15 lis 23:04