Zespolone
magda: Jak znaleźć pierwiastki z liczby √3+4i ?
15 lis 22:16
aniabb:
(2+i)2=4+4i −1=3+4i
zatem √3+4i = 2+i
15 lis 22:18
ZKS:
√3 + 4i = ±(2 + i) dwa pierwiastki.
15 lis 22:19
magda: a jak dojsc do tych 2 + i?
15 lis 22:20
aniabb: przerobić 2500 zadań na wzory skróconego mnożenia, żeby widzieć je wszędzie gdzie się da
15 lis 22:24
magda: a jak normalni ludzi maja to rozwiazac?
15 lis 22:25
aniabb: a ogólnie..dla pierwiastków kwadratowych można
(a+bi)2 = a2+2abi −b2 i porównujesz z liczbą podpierwiastkową oddzielnie część rzeczywistą i
oddzielnie urojoną
a2−b2 =3
2ab = 4
15 lis 22:27
Nienor: A można i tak
z=√3+4i
z=x+yi, x,y∊ℛ
(x+yi)2=3+4i
x2−y2+2xyi=3+4i
x2−y2=3 ∧ 2xy=4 i rozwiązać ten układ równań w ℛ
15 lis 22:28
15 lis 22:29