Stereometria: Przekroje wielościanów
d4mian: 1) Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 42, a
pole jego powierzchni bocznej wynosi 72 cm
2. Graniastosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą
przez krawędź podstawy oraz środek przeciwległej krawędzi bocznej i, jako przekrój, otrzymano
trójkąt równoramienny. Oblicz cosinusy kątów tego trójkąta (rozpatrz dwie możliwości).
| | 41 | | 3 | | 17 | | 2 | |
Odp: cosα = |
| , cosβ = |
| lub cosα = |
| , cosβ = |
| |
| | 50 | | 10 | | 25 | | 5 | |
Mila:

6a+3h=42 /:3 suma krawędzi
P
b=3a*h=72 /:3
2a+h=14 ⇔h=14−2a
a*h=24 ⇔a*(14−2a)=24⇔a
2−7a+12=0
Δ=1
a
1=3 lub a
2=4
h
1=14−2*3=8 lub h
2=14−2*4=6
I) a=3 i h=8 z tw. cosinusów k
2=4
2+3
2⇔k=5
a
2=k
2+k
2−2k
2cosδ⇔3
3=5
2+5
2−2*25cosδ
9=50−50cosδ⇔−41=−50cosδ
k
2=a
2+k
2−2akcosα⇔0=3
2−2*5*3cosα⇔−9=−30cosα
II) a=4 i h =6 oblicz sam wg wzoru