tg pi/12
AW_ABG: tg pi12
15 lis 22:05
Saizou : | | π | | sin(45−30) | |
tg |
| =tg(15)=tg(45−30)= |
| i ze wzorków |
| | 12 | | cos(45−30) | |
sin(x−y)=sinxcosy−cosxsiny
cos(x−y)=cosxcosy+sinxsiny
15 lis 22:07
15 lis 22:07
Saizou : a czy to nie jest przypadkiem zaprzątanie sobie głowy dodatkowym wzorem
ICSP'enie
15 lis 22:10
AW_ABG: Właśnie tak robiłem ale walnąłem byka w obliczeniach, dzięki !
15 lis 22:12
AW_ABG: Saizou − wzór ten znajduje się w tablicach maturalnych więc nie trzeba go wkuwać
15 lis 22:13
ZKS:
To
Saizou lepiej jest więcej coś potrafić niż mniej.

Może i ja podam wzór jeszcze.
| | x | | √1 − cos(x) | |
tg( |
| ) = |
| |
| | 2 | | √1 + cos(x) | |
15 lis 22:14
Saizou : ale ja zanim znajdę coś w tablicach to już będę miał taki przykład obliczony
15 lis 22:15
Saizou : nasza nauczycielka stwierdziła że wzory na sin(x±y) i cos(x±y) to język chiński np.
sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny to sin−kokosin
cos(x+y)=cosxcosy−sinxsiny to kokoksinsin
15 lis 22:18
Mila: No, ładnie, mnemotechnicznie.

ale ten minus na odwrót.
15 lis 23:44
Mila: minus w komentarzu.
15 lis 23:48