Udowodnić, że każda liczba pierwsza większa od 3 jest postaci 6k+1 lub 6k+5 dla
malysz369: Udowodnić, że każda liczba pierwsza większa od 3 jest postaci 6k+1 lub 6k+5 dla pewniej liczby
całkowitej k.
15 lis 22:02
xyz:
wszystkie możliwości
n=6k podzielna przez 6
n=6k+1 może być pierwsza
n=6k+2 podzielna przez 2
n=6k+3 podzielna przez 3
n=6k+4 podzielna przez 2
n=6k+5 może być pierwsza
15 lis 22:09
Mati_gg9225535: ale to chyba nie dowód
15 lis 22:11
malysz369: czekam na inne sposoby rozwiązania
15 lis 22:13
Nienor: Nie da się tego udowodnić, bo już dla k=4
6*4+1=24+1=25, a 25/5=5, więc to bzdura, w ogóle nie istnieją tak proste wzory na liczby
pierwsze (chyba w ogóle takie wzory nie istnieją), gdyby istniały ich obliczanie nie byłoby
takie trudne jakie jest obecnie. Po za tym założenie jest bez sensu, bo w zbiorze liczb
całkowitych nie ma mowy o liczbach pierwszych!
15 lis 22:24
Nienor: Nie precyzyjnie się wyraziłam w zbiorze liczb całkowitych ujemnych nie ma mowy o liczbach
pierwszych.
15 lis 22:45
Andrzej: to co napisał xyx jest wystarczające i poprawne.
Przecież udowodnić trzeba, że każda liczba pierwsza jest takiej postaci, a nie że każda liczba
tej postaci jest pierwsza.
15 lis 22:49
malysz369: no dobra, w takim razie dzięki xyx
16 lis 23:04