wyznaczanie dziedziny funkcji
cziki: Proszę o pomoc"
1/ Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = {x−5}/15−2x
2. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= 2{x−2}−{10−5x}
3. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= {3x+4} / {x−6}
nawiasy : { oznaczają pierwiastek, a nawiasy } koniec pierwiastka
15 lis 22:00
Nienor: Kliknij po więcej przykładów i zapisz to porządnie
15 lis 22:02
cziki: Proszę o pomoc"
1/ Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = √x−5/15−2x
2. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= 2√x−2−√10−5x
3. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= √3x+4 / √x−6 nawiasy
15 lis 22:05
Nienor: Nie wiem ile wiesz o wyznaczaniu dziedzin więc zacznę od początku:
Więc z ℛ wyrzucasz po koleji:
1. Liczby, które zerują się w mianowniku:
15−2x≠0
| | 15 | |
Z pierwszego podpunktu dziedziną jest: ℛ\{ |
| }
|
| | 2 | |
2. Liczby, które są pod pierwiastkiem i są mniejsze od zera:
x−5<0
x<5
Z drugiego podpunktu dziedziną jest: ℛ\(−∞,5), czyli Df(x)=[5,+∞)
Na końcu sumujesz oba podpunkty:
| | 15 | | 1 | | 1 | |
ℛ\[(−∞,5)∪{ |
| }], czyli co by ładniej wyglądało: Df(x)=[5,7 |
| )∪(7 |
| ,+∞)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Spróbuj pozostałe i pokaż co ci wyszło
15 lis 22:13