Kombinatoryka szybka pomoc potrzebna
Zuzia: Hejka wszystkim,
Mam wielki problem z jutrzejszym zadaniem na sprawdzian. Może mi ktoś to wytłumaczyć/rozwiązać?
Kasia oznacza wszystkie strony podręcznika. Użyła znaku cyfry 876 razy. Ile stron ma taki
podręcznik?
15 lis 21:55
Nienor: 9 cyfr liczby jednocyfrowe
90*2=180 cyfr liczby dwucyfrowe,
876−189=687 pierwsze 100 stron
687/3=229 stron
Razem 329 stron
15 lis 22:00
aniabb: 876−9 −180= 690
690/3= 230
230+99=329 stron
15 lis 22:00
Zuzia: Dziękuję ślicznie. Nerion, fajnie to wytłumaczyłeś, jeszcze raz dzięki.
15 lis 22:01
Nienor:
15 lis 22:05