rozwiąż równanie
giio94: (5−2√6)x + (5+2√6)x = 98
Proszę o pomoc..
15 lis 21:18
15 lis 21:24
giio94: czemu tak jest?
15 lis 21:31
ICSP: a pomyśl jak się mają do siebie kwadraty liczb 5 oraz 2
√6
Usuń wymierność a sam zobaczysz
15 lis 21:33
giio94: no tak, ale nie wiemy, że x=2.... wiec czemu kwadraty?
15 lis 21:37
ICSP: zauważ że ja podałem Ci tylko tożsamość − pewną udowodnioną równość która pomoże Ci rozwiązać
zadanie. Teraz wstaw ją do wyjściowego równania i podstaw odpowiednio. Wyjdzie równanie
kwadratowe.
15 lis 21:40
ZKS:
Jeżeli (a − b)(a + b) = 1 to liczbą odwrotną do liczby a − b jest liczba postaci a + b.
15 lis 21:43