Procenty
Monika : 1.cenę towaru podwyższono o 20%, a następnie obniżono o 20%. Po tych zmianach towar kosztuje
36zł. wyznacz cenę początkową tego towaru. odpowiedź uzasadnij obliczeniami.
2.bluzka kosztowała w sklepie 35zł. cenę bluzki obniżono o 15%. Następnie cenę bluzki
podwyższono o 20%. Ile kosztuje obecnie bluzka? kiedy klient mniej zapłaci (obniża a potem
podwyżka ceny, czy od razu podwyżka o 5%)? Odpowiedź uzasadnij obliczeniami.
3.Lodówka z podatkiem VAT kosztowała 1560zł. Podatek VAT wzrósł o 22%. Wyznacz nową cenę
lodówki.
wie ktoś jak to ogarnąć?
15 lis 21:17
Beti:
1) x − cena początkowa
po podwyżce cena wynosi: y = x + 20%x = 120%x = 1,2x
po obniżce: z = y − 20%y = 80%y = 0,8y = 0,8*1,2x = 0,96x
I ta końcowa cena (z) wynosi 36 zł, czyli:
0,96x = 36 /:0,96
x = 37,5
czyli początkowa ceta to 37zł 50gr
15 lis 21:29
pigor: ... np. tak :
1.
80%(120%c)= 36 ⇔ 96%c= 36 ⇔ c= 3600 :96 ⇔
c= 37,50 zł ;
2.
c1=120%(85%*35)= 12*8,5%*35= 102%*35= 1,02*35=
35,70 zł
c
2= 105%*35= 1.05*35=
36,75 zł . wniosek wyciągnij sama ... ,
3. ten wzrost o 22% podatku Vat, to jakaś pomyłka (np. o 2% to rozumiem), ale kto by się
odważył tak drastycznie go podnieść

, na pewno taka treść . ...
16 lis 01:23
aniabb: jak pamiętam te zadania to: lodówka z 7%podatkiem ..tyle ..podatek wzrósł do 22% ... ile
teraz..
16 lis 07:18