granice
ewq: lim przy n dążacym do nieskończoności z:
b)2
−2nacos(nπ) a∊ℛ
Proszę o pomoc
15 lis 21:10
ewq: 
15 lis 21:37
ewq: w pierwszym wyszło mi 0 z twierdzenia 3 ciagów
15 lis 21:48
ewq: w tym drugim też wyjdzie 0?
15 lis 22:27
ewq: 
?
15 lis 23:43
Godzio: Tak
15 lis 23:43
ewq: słuchaj a jak mam n!/n
n
16 lis 00:09
Godzio:
| | 1 | | 2 | | n | |
U{n!}|{nn} = |
| * |
| * ... * |
| → ? |
| | n | | n | | n | |
16 lis 00:10
ewq: nie za bardzo,to do mnie przemawia
16 lis 00:13
Godzio:
Nie czujesz, że to dąży do 0

?
16 lis 00:19
Godzio:
No to skorzystajmy z takiego faktu:
| | an+1 | |
Jeżeli an > 0, oraz |
| → g < 1 to limn→∞an = 0 |
| | an | |
| (n+1)! | | nn | | 1 | | 1 | |
| * |
| = (1 − |
| )n → |
| < 1 ⇒ limn→∞an = 0 |
| (n+1)n+1 | | n! | | n | | e | |
Teraz lepiej

?
16 lis 00:25
ewq: kurde,czuje

Nie moge się coś skupić
Dzięki
16 lis 00:26
ewq: a powiedz mi jak mam (n!)
4/(4n)!
16 lis 00:28
Godzio:
No to tutaj innego sposobu niż skorzystanie z podanego faktu nie widzę.
16 lis 00:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
Godzio ... a ja widzę ... oszacowanie
16 lis 00:32
Godzio:
Przez co z góry ?
16 lis 00:35
ewq: (n!)4
16 lis 00:48
Godzio:
Pytałem
Artura
16 lis 01:03
ewq: czyli dązdy to do 0?
16 lis 11:22