Oblicz pochodną
Kaśka: Oblicz pochodną
3√sin3x2
15 lis 21:09
Kaśka:
15 lis 21:23
Patryk: (sin(x/2)3 ← pod pierwiastkiem 3 stopnia ?
15 lis 21:27
Mila: | | 1 | | 3x | | 3x | | 3 | |
= |
| *(sin |
| )−2/3*cos |
| * |
| = |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
15 lis 21:29
Kaśka: sinus jest pod pierwiastkiem 3 stopnia
15 lis 21:31
Kaśka: znaczy sinus jest do potęgi 3 przepraszam oraz cały pierwiastek jest 3 stopnia
15 lis 21:33
Mila: | | x | | 1 | | x | |
=(sin |
| )'= |
| cos |
| [3√a3=a] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 lis 21:33
Patryk: czyli pochodna =cos(x/2)*1/2 ,jak dobrze rozumiem
15 lis 21:34
Kaśka: a jakby był x zamiast 3 jako stopień pierwiastka?
15 lis 21:36
Kaśka: może ktoś na to zerknąć, dziękuję za wcześniejszą pomoc
15 lis 21:42
Maslanek: | | x | |
Wtedy sin |
| x/3 = ex/3*sin(x/2) |
| | 2 | |
| | sin(x/2) | | x*cos(x/2) | |
Czyli a'=e{x/3*sin(x/2)*( |
| + |
| |
| | 3 | | 6 | |
15 lis 23:20