Prawdopodobnienstwo
Pasterz: Prawdopodobieństwo. Pewne urządzenia są sprowadzone od 3 dostawców A,B,C w następującach
ilościach :50%,20%,30%. Wadliwość urządzeń od dostawcy A−1%, B−2% , C − 3%.
Wybrane urządzenie okazało się wadliwe . Jakie jest prawdopodobieństwo że pochodzi od dostawcy
A

?
15 lis 21:09
Pasterz: Pomożecie ?
15 lis 21:15
aniabb:
P(W)=0,5*0,01 + 0,2*0,02 + 0,3*0,03 = 0,018
P(A/W)=0,005/0,018 = 5/18
15 lis 21:18
Pasterz: aha dziękuję bardzo
15 lis 21:21
Pasterz: tylko P(W) to chyba 0,18
15 lis 21:28
aniabb: chyba jednak tak jak jest ..wszędzie masz 3 miejsca po przecinku
15 lis 21:29
Pasterz: a nie sory
15 lis 21:29