zadania
zadanie: Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze \alpha. Wysokość
stożka ma długość h. Płaszczyzna poprowadzona prostopadle do wysokości stożka dzieli jego
powierzchnię całkowitą na dwie części o równych polach. Oblicz odległość tej płaszczyzny od
podstawy stożka.
15 lis 21:03
zadanie: ?
15 lis 21:33
Mila:

P
c=πR
2+πRl
| | h | | h | |
sinα= |
| ⇔l*sinα=h ⇔l= |
| |
| | l | | sinα | |
| | 1 | |
Psg= |
| π(R2+Rl) pow. boczna górnego stożka |
| | 2 | |
x− wysokość górnego stożka
| | x | |
| =( |
| )2 powierzchnie boczne są figurami podobnymi |
| πRl | | h | |
Licz dalej sam.
15 lis 22:02
Mila: No i co zrobiłeś dalej?
17 lis 18:25