nierownosci
basia: mozecie zerknac?:((najmniejsza z liczb spelniajacych rownanie 4x3+5x2+x=0 jest?
15 lis 21:02
aniabb: −1
15 lis 21:05
Piotr:
x(4x2 +5x + 1) = 0
z nawiasu policz Δ i pierwiastki
15 lis 21:06
Piotr:
i to jest RÓWNANIE
15 lis 21:07
basia: a co sie stalo z tymi potegami?
15 lis 21:11
Piotr:
wyciagnalem x przed nawias.
| x3 | |
| = x 2 itd  |
| x | |
15 lis 21:18
basia: czy delta wyszla √3?
15 lis 21:25
Piotr:
liczymy
Δ = 52 − 4*4*1 = 25 −16 = 9
√Δ = 3
15 lis 21:27
basia: x1=−1 a x2 = − 1/4 ?
15 lis 21:30
basia: dziekuje
15 lis 21:30
basia: Piotr wiesz moze jak trzeba rozwiazac to zadanie?:(
zbiorem rozwiazan rownania 2xx3+1=x jest?
15 lis 21:32
Piotr:
dobrze

nie ma sprawy
15 lis 21:33
jaaam: basia ale jeszcze musisz uwzglednic ze odpowiedzia jest tez x=0
15 lis 21:33
Piotr:
zapisz to uzywajac duzej litery U do ulamkow.
15 lis 21:33
Piotr:
@jaaam owszem ale ma podac, ktora jest najmniejsza
15 lis 21:34
jaaam: aaaa dobra, sorki
15 lis 21:35
basia: w poprawnej odp jest ze −1 jest ta liczba
15 lis 21:35
Piotr:
no i tak wyszlo
15 lis 21:36
15 lis 21:37
basia:
15 lis 21:37
Piotr:
najpierw dziedzina. trzeba obliczyc kiedy mianownik =0 i wyrzucic z dziedziny.
nastepnie mozesz np. pomnozyc rownanie przez mianownik.
15 lis 21:39