matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
ttm:
W urnie jest 6 kul białych i k razy więcej kul czarnych. Oblicz k jesli przy jednoczesnym
2
losowaniu dwóch kul prawdopodobieństwo otrzymania kul o roznych kolorach jest równe
7
15 lis 21:00
Beti:
kule białe: 6 kule czarne: 6k wszystkich kul jest: 6k+6
(6k+5)(6k+6)
|Ω| = C
2
6k+5
=
= (6k+5)(3k+3)
2
|A| = C
1
6
*C
1
6k
= 6*6k = 36k
36k
2
P(A) =
=
(6k+5)(3k+3)
7
rozwiąż to równanie
15 lis 21:12
ttm:
ok dziekuje
15 lis 21:15