matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
kul:
jak z równania:
4−(x+1)
2
1−2x+x
dojść do
x+3
1−x
15 lis 20:56
Mati_gg9225535:
w mianowniku 1−2x+
x
2
tak ?
15 lis 21:00
kul:
tak
15 lis 21:01
Mati_gg9225535:
4−(x
2
+2x+1)
4−x
2
−2x−1
−x
2
−2x+3
=
=
=
1−2x+x
2
(1−x)
2
(1−x)
2
−(x−1)(x+3)
(1−x)(x+3)
=
=
=
(1−x)
2
(1−x)
2
15 lis 21:06