wektory
Łukasz K. : Witam, mam zadanie z fizyki ktore prawie rozwiązałem, jednak mam pare pytań odnośnie treści
żeby się upewnić czy dobrze rozwiązałem. Zadanie brzmi :
Zadanie 12. Znaleźć sumę, różnicę i iloczyn skalarny wszystkich par wektorów a = (1, 2, 3),
b = (3, 1, 2) i c = (2, 3, 1). Czy wektory te mogą być bazą w przestrzeni R3? Znaleźć wektor
d = a + b + c i jego długość porównać z długością każdego z wektorów. Czy wektory a, b i d
są liniowo niezależne?
1. Czy iloczyn skalarny tych wektorów liczyć a*b i b*c czy można policzyć iloczyn a*b*c ?
2. Nie muszę dokonywać żadnych obliczeń, skoro widzę że należą do przestrzeni R3?
3. Znalezłem wektor d, jednak co znaczy PORÓWNAĆ z dlugościami? Najpierw muszę obliczyć długość
każdego z wektorów a następnie |d| − |a| itd?
Wybaczcie za idiotyczne pytania, Dopiero zaczynam przygodę z wektorami, a nie mam przy sobie
żadnej książki żeby sprawdzić czy moj tok myślenia jest dobry.
Z góry dziękuje za pomoc
15 lis 20:55