Równania
nick: Wiem, że to z fizyki ale ma duzo wspólnego z matmą.
Przyśpieszenie punktu zmienia sięw czasie zgodnie z funkcją:
1.a(t) = 2 sin(2t−3) + 3 cos(3t−2)
2.a(t) = 2 t22sin2t
Wyznaczyćfunkcje opisujące zaleŜnośćprędkości vi połoŜenia xod czasu.
We wszystkich przypadkach przyjąć szybkość początkową vo= 3 m/s , a współrzędną początkową xo=
7 m.
i
Połozenie r(t) dane jest zaleznością(i, j, k– wersory w kierunkach osi odpowiednio: x, y, z)
1.r(t) = 2 sin2πt2i+ 3(t2−2t) j+ 5(t−2–1) k
2.r(t) = 2 sin2πt2i+ 3(t2−2t) j+ 5(t−2–1) k
Wyznaczyć prędkość v(t) oraz przyśpieszenie a(t). Ustalić początkową prędkość vo i szybkośćvo
oraz początkowe przyśpieszenie styczne as(t).
Można to tak "łopatologicznie"wytłumaczyć?
Pozdrawiam i z góry dziekuję.
15 lis 20:50
altXOR: Dane masz wektory przyspieszenia. Musisz zapamiętać, że w fizyce, gdzie:
x(t) − wektor położenia od czasu
v(t) − wektor prędkości od czasu
a(t) − wektor przyspieszenia od czasu
to:
| | dx | |
v(t) = |
| − pochodna położenia ciała po czasie |
| | dt | |
| | dv | |
a(t) = |
| − pochodna prędkości ciała po czasie |
| | dt | |
i w drugą stronę:
v = ∫ a dt − całka nieoznaczona z przyspieszenia ciała po czasie
x = ∫ v dt − całka nieoznaczona z prędkości ciała po czasie
np u ciebie:
a(t) = 2sin(2t − 3) + 3cos(3t − 2)
| | 1 | |
v(t) = ∫ a dt ⇒ v(t) = 2*(−cos(2t − 3))*2* |
| (t2 − 3t) + 3sin(3t − 2)*(3*12t2 − 2t) |
| | 2 | |
+ C(v
0)
v(t) = −2cos(2t − 3)(t
2 − 3t) + 3sin(3t − 2)(
32t
2 − 2t) + 3
15 lis 21:13
altXOR: Bo jak się wyznacza wzory w fizyce:
Dla ruchu jednostajnego przyspieszonego np.
wiesz, że a = cosnt. to
v = ∫ a dt = at + C czyli v = at + v
0, gdzie C jest traktowane jako v
0 (predk. pocz)
| | at2 | | at2 | |
x = ∫ v dt = |
| + v0t + C ,czyli x = x0 + v0t + |
| , gdzie C jest traktowane |
| | 2 | | 2 | |
jako x
0(poł. pocz.)
15 lis 21:21
nick: dzieki

przykłady rozwiązałem dalej sam.i znów mała prosba o wytłumaczenie:
a(t)=3t
−2t
i
a(t)=2t
2sin2t
znam wyniki ale mam problem żeby samemu dojść do takiego wyniku.a chcę to skumać, szczególnie
ten 2 przyklad
pozdrawiam
18 lis 20:12