matematykaszkolna.pl
Równania nick: Wiem, że to z fizyki ale ma duzo wspólnego z matmą. Przyśpieszenie punktu zmienia sięw czasie zgodnie z funkcją: 1.a(t) = 2 sin(2t−3) + 3 cos(3t−2) 2.a(t) = 2 t22sin2t Wyznaczyćfunkcje opisujące zaleŜnośćprędkości vi połoŜenia xod czasu. We wszystkich przypadkach przyjąć szybkość początkową vo= 3 m/s , a współrzędną początkową xo= 7 m. i Połozenie r(t) dane jest zaleznością(i, j, k– wersory w kierunkach osi odpowiednio: x, y, z) 1.r(t) = 2 sin2πt2i+ 3(t2−2t) j+ 5(t2–1) k 2.r(t) = 2 sin2πt2i+ 3(t2−2t) j+ 5(t2–1) k Wyznaczyć prędkość v(t) oraz przyśpieszenie a(t). Ustalić początkową prędkość vo i szybkośćvo oraz początkowe przyśpieszenie styczne as(t). Można to tak "łopatologicznie"wytłumaczyć? Pozdrawiam i z góry dziekuję.
15 lis 20:50
altXOR: Dane masz wektory przyspieszenia. Musisz zapamiętać, że w fizyce, gdzie: x(t) − wektor położenia od czasu v(t) − wektor prędkości od czasu a(t) − wektor przyspieszenia od czasu to:
 dx 
v(t) =

− pochodna położenia ciała po czasie
 dt 
 dv 
a(t) =

− pochodna prędkości ciała po czasie
 dt 
i w drugą stronę: v = ∫ a dt − całka nieoznaczona z przyspieszenia ciała po czasie x = ∫ v dt − całka nieoznaczona z prędkości ciała po czasie np u ciebie: a(t) = 2sin(2t − 3) + 3cos(3t − 2)
 1 
v(t) = ∫ a dt ⇒ v(t) = 2*(−cos(2t − 3))*2*

(t2 − 3t) + 3sin(3t − 2)*(3*12t2 − 2t)
 2 
+ C(v0) v(t) = −2cos(2t − 3)(t2 − 3t) + 3sin(3t − 2)(32t2 − 2t) + 3
15 lis 21:13
altXOR: Bo jak się wyznacza wzory w fizyce: Dla ruchu jednostajnego przyspieszonego np. wiesz, że a = cosnt. to v = ∫ a dt = at + C czyli v = at + v0, gdzie C jest traktowane jako v0 (predk. pocz)
 at2 at2 
x = ∫ v dt =

+ v0t + C ,czyli x = x0 + v0t +

, gdzie C jest traktowane
 2 2 
jako x0(poł. pocz.)
15 lis 21:21
nick: dzieki emotka przykłady rozwiązałem dalej sam.i znów mała prosba o wytłumaczenie: a(t)=3t2t i a(t)=2t2sin2t znam wyniki ale mam problem żeby samemu dojść do takiego wyniku.a chcę to skumać, szczególnie ten 2 przyklad pozdrawiam
18 lis 20:12