podobienstwo trójkątów
Mati_gg9225535:

jak wykazać że trójkąty CDA i BDC są podobne ? wspolny kat, wspolny bok, co poza tym? brakuje
mi jeszcze jednego elementu
wiem ze kąt CAD = kątowi BCD ale jak to wykazac np ?
15 lis 20:43
ICSP: a to kątów prostych już nie bierzesz pod uwagę

cecha kkk
15 lis 20:44
15 lis 20:45
Mati_gg9225535: wzialem wlasnie pod uwage tylko katy proste nie wiem jak udowodnic ze kąt CAD = kątowi BCD i że
kąt ACD = kąt CBD
15 lis 20:45
Mati_gg9225535: widze to i wiem ze tak jest

tylko z czego to wynika

jedynie o odpowiedz na to pytanie mi
chodzi
15 lis 20:46
15 lis 20:47
Mati_gg9225535: ok tak lepiej

dzeki wielkie : ))
15 lis 20:48
Beti:

W trójkącie CBD: kąt x = 90
o − α
W trójkącie CBA: kąt β = 90
o − α
zatem:
β = x
Podobnie pozostałe dwa kąty
15 lis 20:51
Mati_gg9225535: choć załapałem wczesniej to i tak dzieki
Beti
15 lis 20:52