matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f.kw.
hehe:
4
1
mam funkcję f(x) = −
(x+1)
2
+ 5
3
3
1
i przesuwam ten wykres o wektor u= [2, −3
]
3
jak napisać wzór tej nowej funkcji?
15 lis 20:40
Nienor:
1
Jak zawsze, 2 wstawiasz do x, a −3
poza to z x−sami:
3
4
1
1
f(x)=−
(x+1−2)
2
+5
−3
3
3
3
15 lis 20:42