wyznacz wartości prametru m.
Madzia: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=(m2−m−6)x+3 jest malejąca,
Dziękuję za pomoc.
15 lis 20:33
Nienor: Funkcja linowa jest malejąca kiedy współczynnik kierunkowy a jest mniejszy od zera, twoje
a=m2−m−6 i jest mniejsze od zera ⇔ m2−m−6<0
(m−3)(m+2)<0
Rozwiązujesz niewóność kwadratową:
m∊(−2,3)
15 lis 20:36
Beti: f. lin. jest malejąca, jeżeli współczynnik kierunkowy "a" jest ujemny
tutaj: a = m2−m−6
15 lis 20:37
altXOR: f(x) = ax + b, tutaj mamy:
a = m
2 − m − 6
b = 3
więc... f(x) = (m
2 − m − 6)x + 3
f(x) > 0 ⇔ a > 0 ⇒ m
2 − m − 6 > 0
Δ
m = (−1)
2 − 4*1*(−6) = 1 + 24 = 25
√Δm = 5
czyli...
m
2 − m − 6 > 0 ⇔ m ∊ (−
∞, −2) ∪ (3, +
∞)
Zatem dla parametru m ∊ (−
∞, −2) ∪ (3, +
∞) f(x) > 0
15 lis 20:38
altXOR: Oj tutaj trzeba dla malejącej, zatem a < 0

Źle przeczytałem polecenie. Rozwiązanie to m ∊
(−2, 3).
15 lis 20:39
Madzia: I tak dziękuję, od razu wiem o co w tym chodziło.
15 lis 20:43