równanie
palikot: Czy wie ktoś jak drogą przekształceń otrzymać równanie Clapeyrona
15 lis 20:22
aniabb: a jakie jest równanie wyjściowe?
15 lis 21:15
15 lis 21:20
palikot: aniabb wiesz
15 lis 21:24
aniabb: różnica w definicja stałych
k− stała boltzmana jest energią przypadającą na 1 cząsteczkę gazu
k=R/N
A więc
Liczba cząsteczek N podzielona przez ilość cząsteczek w 1 molu (N
A) = liczba moli n
15 lis 21:27
palikot: | | pv | |
a ja zrobiłem tak ale nie wiem czy tak tez można z tej postaci |
| =Nk |
| | T | |
i za N=nN
a=R
15 lis 21:31
aniabb: można i tak pV=nRT
15 lis 22:08
matematyk: ok dzięki
15 lis 22:10
aniabb: ale zamiast N wstawiasz N=nNA a zamiast k = R/NA
15 lis 22:11
palikot: ok
15 lis 22:15