Arab: ax=b
1.063x=2
Jak obliczyć x bez kalkulatora?
15 lis 20:18
altXOR: 1,063x = 2 ⇔ log1,0632 = x
15 lis 20:26
Arab: na to juz wpadłem, ale co dalej?
15 lis 20:31
Arab: w sensie co teraz mam zrobic z tym
15 lis 20:35
Arab: eh
15 lis 20:44
Arab: meh
15 lis 20:54
Arab: heh
15 lis 21:01
Arab: pe(c)h
15 lis 21:05
Arab: (z)dech
15 lis 21:18
Bogdan:
Bez kalkulatora można, wtedy jednak trzeba skorzystać z tablic logarytmicznych.
| | log 2 | |
Z kalkulatorem: log1,063 2 = |
| ≈ 11,3454 |
| | log 1,063 | |
15 lis 21:28