Konstrukcyjne
Andrzej: Dane są dwie proste równoległe, odległość między nimi jest równa b. Na jednej prostej odłożono
odcinek AB taki że |AB| = a. Znajdź na drugiej prostej taki punkt C żeby kąt CBA był dwa razy
większy od kąta CAB. Oba te kąty powinny być ostre.
Ja znalazłem tylko takie brzydkie rozwiązanie z wyliczeniem długości odcinków, da się
skonstruować ale mało elegancki to sposób. Może ktoś znajdzie jakiś ładny ?
18 maj 23:13
♊: Moja podpowiedź − próbowałeś coś zrobić z okręgiem o promieniu |AB| i środku w punkcie:
a) A
b) B
c) C
18 maj 23:30
Andrzej: nie, tego nie próbowałem, myślę na razie nad łukami Talesa, nie wiem czy jest jakaś zależność
między nimi jak kąt jest dwa razy większy.
18 maj 23:45
Andrzej: Bo tak w ogóle to jest zadanie z konkursu matematycznego dla gimnazjum, treść była taka:
Dany jest prostokąt o bokach a i b, a>b. W ten prostokąt trzeba wpisać trapez równoramienny
taki, żeby jego dłuższą podstawą był bok a, i żeby ramiona były równe krótszej podstawie.
I ja z tego zadania doszedłem to wyżej wymienionego problemu, ale może złym tropem poszedłem ?
| | 2√a2+3b2−a | |
A rachunkowo wychodzi że to ramię ma mieć długość |
| , o ile się nie |
| | 3 | |
trzepnąłem w obliczeniach. Da się skonstruować ale to nieładna metoda.
18 maj 23:53
♊:

To zupełnie zmienia postać rzeczy. Masz czerwoną przerywaną kreską narysowany ten prostokąt.
Te pułkola mają promień "b"
Nie jesteś wstanie tak wpisać trapezu, by bok "a" stanowił podstawę tego trapezu.
Trapez powinien mieć podstawę "pod kątem" coś w stylu tej zielonej linii.
Jutro nad tym dokładniej pomyślę bo teraz juz idę spać ;
P
19 maj 00:15
Andrzej:

Tak to ma wyglądać
19 maj 00:21
♊: Źle przeczytałem − myśalłem, że ramiona mają mieć długość "b".
Czy to przypadkiem nie będzie fragment trójkąta równobocznego o boku długości a ?
Sprawdze jutro bo serio spać idę
19 maj 00:26
Basia: Obliczenia są dobre.
19 maj 15:29
♊: Mój sposób z tym trojkątem równobocznym jest błędny − po prostu założyłem odpowiedni stosunek
długości a i b.
19 maj 16:20
Andrzej: Też sprawdziłem już że dobre

Koleżanka po fachu która dała mi to zadanie powiedziała że jej
ten sposób "rachunkowo−konstrukcyjny" wystarcza... ja ciągle nie jestem z siebie zadowolony i
będę szukał dalej. Jeśli ktoś kiedyś wpadnie na jakiś pomysł to będę wdzięczny za wskazówkę.
19 maj 17:15