funkcja kwadratowa
ala: mam daną funkcję f(x) = ax
2 + bx + c
| | 1 | | 11 | |
I punkt należący do tej funkcji P (−8, 6 |
| ) i f(0) = |
| |
| | 4 | | 12 | |
czyli mam współczynnik c
I jak dalej obliczyć współczynniki a i b?
podstawiałam punkt P do funkcji, ale dalej wychodzą dwie niewiadome
15 lis 20:05
krystek: I dobrze myślisz, może czegoś zapomniałeś napisać ?
15 lis 20:08
ala: | | 1 | |
wychodzi mi 8a − b = |
| i nie wiem co dalej z tym robić |
| | 64 | |
15 lis 20:12
krystek: I nic możesz tylko wyrazić b przy pomocy a lub odwrotnie . W zad brakuje dodatkowego warunku.
Chyba ,że masz funkcję y=x2+bx+c
jeżeli y=ax2+bx+c to nie wyznaczysz a,b
15 lis 20:14
ala: | | 1 | |
w odpowiedzi jest a = |
| i b = 2 |
| | 3 | |
15 lis 20:30