Funkjia kwadratowa
Xenn: Dla jakiej wartości parametru "m" wartość najmniejsza funkcji f w przedziale <1;4> wynosi −3
y=x2+mx−3
{1<−m/2<4 {p<1 {p>4
{q=−3 {f(1)=−3 {f(4)=−3
mam przybliżony wykres paraboli ale "m" dalej nie potrafię wyliczyć
15 lis 19:56
Mati_gg9225535: dla p widze tu zbiór pusty {1<−m/2<4 {p<1 {p>4 zle zapisalas cos

jak mnożysz przez (−1) to
zmieniasz znak nierownosci ale rowniez liczby na przeciwne
15 lis 20:01
Mati_gg9225535: czyli p <−1 i p>−4
p∊ (−4,−1)
15 lis 20:01
Mati_gg9225535: wierzcholek nie miesci sie w tym przedziale wiec liczysz wartosc najmniejszą
dla x=1 f(1)=−3 bo im bardziej w prawo na osi OX tym wieksze wartosci funkcji
15 lis 20:04
Xenn: no dobra była pomyłka w obliczeniach ale dalej m nie umiem obliczyć
15 lis 20:20
Xenn:
15 lis 20:39
Nienor: I w przedziale znajduje się wierzkołek paraboli:
1≤−2m≤4
i jednocześnie f(p)=−3, a f(p)=q
| | −Δ | | −m2+12 | | −1 | |
g= |
| = |
| = |
| m2+3=−3
|
| | 4a | | 4 | | 4 | |
m
2−24=0
(m−2
√6)(m+2
√6)=0
m=2
√6≈4,9 ∨ m=−2
√6≈−4,9 żadne z m−ów nie spełnia dziedziny.
II wierzchołek paraboli jest poza przedziałem, czyli wartość namniejsz musi być w którymś z
krańców przedziału:
f(1)=m−2=−3
m=−1
lub (jeśli jest bardziej przesunięta w lewo)
f(4)=4m−15=−3
4m=12
m=3
15 lis 20:55