Pociągi z A do B i z B do A, jeden wyjeżdża później. pomocy :)
Cilivio: Z Wrocławia wyrusza pociąg do Opola. V1= 59km/h.
Po siedmiu minutach z Opola w strone Wrocławia wyrusza pociąg którego V2= 41km/h
Odległość między Wrocławiem a Opolem wynosi 90km.
Obliczyć po jakim czasie od momentu wyjazdu pociągu z Wrocławia spotkały się one.
15 lis 19:53
15 lis 19:56
Cilivio: nie wiem czy to ze zmęczenia czy z głupoty.. ale przejrzałem te cztery zadania.. i wciąż nic.
mam skorzystać z:
s1/v1=s2/v2 + 7min? czy jak?
15 lis 20:02
Cilivio: ktoś odpowie jeszcze?
15 lis 20:21
Cilivio: dzieki wielkie wszystkim zaangażowanym

zrobiłem sam, napiszę tutaj jak.. dla ludzi co będą kiedyś googlowali podobnego zadania.
59*(7/60)*59x*41x = 90
x=4987/6000 *60[min] = 49.87min
dodajemy 7 minut z treści zadania
wynik 56.87
15 lis 21:51
Mila:

v
1=59km/h
v
2=41km/h
| | 7 | |
7'= |
| h czas jazdy pociągu z W |
| | 60 | |
t− czas jednoczesnej jazdy obu pociągów
49,87'+7'=56,87'≈57 minut
Napisałam Ci rozwiązanie, ponieważ masz błędne zapisy.
15 lis 23:14