Rozwiąż równanie:
Martynka: Mam jakies totalne zacmienie i nie umiem wykonac przykladu a) z zadania 1. o0
Mam tyle:
2 x 25x − 10x − 4x = 0
2 x 52x − 10x − 22x = 0
102x − 10x − 22x = 0
Proszę o pomoc, jakies naprowadzenie...
15 lis 19:48
Mati_gg9225535: nie mozesz pomnozyc 2 * 52x
15 lis 19:49
Mati_gg9225535: z drugiej linijki: rozbij 10x na 2x * 5x
15 lis 19:50
ZKS:
| | 1 | |
2 * 25x − 10x − 4x = 0 / * |
| |
| | 4x | |
| | 5 | | 5 | |
2 * ( |
| )2x − ( |
| )x − 1 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
2t
2 − t − 1 = 0
Następne robisz podobnie.
15 lis 19:51
Martynka: ZKS:
czemu dzielac {25x}{4x) masz ({5}{2})2x ? przy dzieleniu x−ksy się odejmują nie?
15 lis 20:03
Martynka: czemu dzielac 25x4x masz (52)2x ? przy dzieleniu x−ksy się odejmują nie?
15 lis 20:04
Martynka: kurcze ten x przy 25 i przy 4 mial byc w potedze, przepraszam..
15 lis 20:07
ZKS:
| | 25 | | 52 | | 5 | |
To jeżeli masz |
| = |
| to dla Ciebie to wynosi |
| ? |
| | 4 | | 22 | | 2 | |
15 lis 21:41
giio94: no nie... ok juz kumam chyba

dziekuje
15 lis 21:59