nierówność wielomianowa
maturzrzysta: Rozwiąż nierówność
x
4+5x
3−x
2−5x<0
x
3(x+5)−x(x+5)<0
i jak dalej to zapisać
15 lis 19:46
maturzrzysta:
15 lis 19:57
ZKS:
Masz wspólny czynnik to wyciągnij go przed nawias.
15 lis 19:58
krystek: (x+5)(x3−x)<0
x(x+5)(x+1)(x−1)<0
15 lis 19:58
maturzrzysta: (x
3−x) i tu wyłączyłeś x przed nawias

(x
2−1) zostało tak
15 lis 20:01
krystek: tak
15 lis 20:01
maturzrzysta: ok dzięki
15 lis 20:02
ZKS:
Wyłączyłaś.
15 lis 20:02
maturzrzysta: mam takie dwa wzory
| | pv | |
i mam z tech wzorów mam dojść do postaci |
| =N*K |
| | T | |
15 lis 20:12
maturzrzysta:
=pv=N*KT
| | pv | |
N*K= |
| dobrze to przekształciłem  |
| | T | |
15 lis 20:15
maturzysta:
15 lis 20:24