nierownosci
olkaa: najwieksza liczba naturalna spelniajaca nierownosc n+15n >3 to?
15 lis 19:45
Beti: | n+15 | |
| >3 /*n −−> mogę, bo wiem, że n jest l. natur. |
| n | |
n + 15 > 3n
2n < 15
n < 7,5
czyli największa l. natur. to...?
15 lis 19:49
olkaa: 7,5?
15 lis 19:59
krystek: czy 7,5 jest naturalna? a po drugie czy 7,5 należy do rozwiązania tej nierówności?
15 lis 20:01
olkaa: ale to jak mam obliczyc ta nierownosc?
15 lis 20:02
krystek: Przeczytaj pytanie! Beti wyliczyła.
15 lis 20:04
Beti: jaka l. natur. (możliwie największa) jest mniejsza od 7,5 ?
15 lis 20:04
olkaa: beti to bedzie 7?
15 lis 20:07
Beti:
15 lis 20:08
krystek: tak
15 lis 20:08
olkaa: dziekuje

a mam jeszcze 2 zadania spróbujecie mi pomoc?
1.Krzys pomyslal liczbe.najpierw pomnozyl ja przez 5 a nastepnie do wyniku dodal 7.otzymal
wynik 102 .jaka to liczba?
2pewna koszykarka zdobyla w 13 rzutach 33 punkty.kazdy z rzutow byl oceniony za 2 albo 3
punkty.ile wynosila liczba rzutow za 3 punkty?
15 lis 20:13
krystek: x*5+7=102
15 lis 20:15
krystek:
x⇒to ilość za 3p
y⇒to iliść za 2p
x+y=13
3*x+2*y=33
______________ i rozwiąż układ
15 lis 20:18
olkaa: czyli 19?moge to w pamieci wyliczyc ?czy nalezy jakies rownanie zrobic?
15 lis 20:21
krystek: Masz równanie zapisane!
15 lis 20:22
olkaa: no ale chodzi mi czy mam je rozpisywac?
15 lis 20:25
krystek: 5x=95/:5
x=19
15 lis 20:28
olkaa: dobrze dziekuje krystek
15 lis 20:38
olkaa: a do tego 2 naprowadzisz mnie jakos?jak to rownanie potem bedzie szlo?
15 lis 20:43
krystek: A Ty nie umiesz liczyć układów r−ń?
15 lis 20:44
olkaa: no nie umiem tych rownan nie lubie ich i straszny problem mi sprawiaja..:((poprostu ich nie
rozumiem:(
15 lis 20:46
krystek: A w której klasie jesteś?
15 lis 20:49
olkaa: 3 liceum:( pisze mature w tym roku
15 lis 20:50
krystek: x=13−y
i teraz 3(13−y)+2y=33 i licz .
15 lis 20:51
krystek:
15 lis 20:51
olkaa: wiem ale nie musisz mnie jeszcze ty dobijac
15 lis 20:53
olkaa: kurcze poddaje sie ale dziekuje za pomoc
15 lis 20:56
krystek: 39−3y+2y=33
−y=−6
y=6
x=13−6
x=7
15 lis 21:03
basia: czyli jak mam 39−3y+2y=33 to sobie redukuje i mam wynik
15 lis 21:07
olkaa: no racja..
15 lis 21:09
olkaa: no racja..
15 lis 21:09