równanie z pierwiastkami
Jurek: 1. √3x+4 + √x−4= 2√x
wynik ma wyjsc 4 , prosze o pomoc w rozwiązaniu bądź wskazówkę
dzieki
15 lis 19:43
Mati_gg9225535: po ustaleniu dziedziny, podniósł bym obustronnie do kwadratu
15 lis 19:44
Beti: określ dziedzinę i podnieś obustronnie do kwadratu
15 lis 19:46
Mati_gg9225535: zostanie Ci sam podwojony pierwiastek, który jest równy 0 wtedy i tylko wtedy gdy wartość
znajdująca się pod nim jest równa zero
15 lis 19:47
Jurek: dziekuje , a w jaki sposob ustalić dziedzinę?
15 lis 19:48
Mati_gg9225535: to co pod pierwiastkiem ≥0
15 lis 19:48
Mati_gg9225535: 3x+4 ≥ 0
x−4 ≥ 0
x ≥ 0
na koniec część wspólną wszystkich warunków
15 lis 19:49
Jurek: wielkie dzieki
15 lis 19:53
Jurek: dziedzina wyszła mi <4,+nieskonczonosci)
a jak podnioslem obustronnie do kwadratu to wyszło mi 0=0 , co dalej ?
15 lis 19:57
ICSP: źle podniosłeś obustronnie do kwadratu widocznie.
15 lis 20:09
Beti: wzory skróconego możenia sie kłaniają
15 lis 20:10
Jurek: czyli mam obliczyc (3x−4)2 i pozostałe tak samo ? a potem uporzadkowac ?
15 lis 20:18
ICSP: czli masz obliczyć :
(√3x+4 + √x−4)2 = (2√x)2
15 lis 20:19
Jurek: ( 9x
2+12x+16 + x
2 −8x+16=4x
2 .... itd

?
15 lis 20:22
ICSP: nie.
Znasz wzór na (a+b)2 ?
15 lis 20:24
Jurek: tak , znam
15 lis 20:25
ICSP: i co według Ciebie jest w tym przykładzie a oraz b ?
15 lis 20:26
Jurek: wiem juz o co Ci chodzi tylkoteraz jak pomnozyc √3x+4 przez √x−4
15 lis 20:27
ICSP: √a *
√b =
√a*b
i nie wymnażaj tego na razie tylko zostaw
15 lis 20:28
Jurek: czyli bedzie tak ? : 3x+4+2(
√3x+4 *
√x−4) +x−4= 4x
2
15 lis 20:30
ICSP:
15 lis 20:31
Jurek: no ale teraz musze jakos wymnozyc to co jest w nawiasie?
15 lis 20:32
ICSP: Najpierw uporządkuj. Później wymnażaj
15 lis 20:33
Jurek: 2(√3x+4+√x−4) tak mi wychodzi po uporzadkowaniu i skroceniu
15 lis 20:39
Jurek: 2(√3x+4*√x−4) =0 poprawka
15 lis 20:41
ICSP: 
rób dalej.
15 lis 20:42
Jurek: juz skonczylem , przypomnialo mi sie ze kazdy z czynnikow trzeba przyrownac do zera
i wyszlo mi ladnie ,, dzieki Ci wielkie
15 lis 20:51