rozwiaz nierownosc
Adam: 1/(x−2) + 2< 1/x
18 maj 22:54
Eta: Pomagam
18 maj 22:59
Adam: dzieki
18 maj 23:03
Basia:
założenia:
x−2≠0 i x≠0 ⇔ x≠0 i x≠2
1x−2 + 2 −
1x < 0
x + 2(x−2)*x − (x−2)x(x−2) < 0
x+2x2−4x−x+2x(x−2)<0
2x2−4x+2x(x−2)<0
2(x2−2x+1)x(x−2)<0
licznik 2(x−1)
2 ≥ 0 czyli mianownik
x(x−2)<0
x<0 i x−2>0
lub
x>0 i x−2<0
x<0 i x>2 niemożliwe
lub
x>0 i x<2
x∊(0;2)
18 maj 23:04
Basia: Sorry Eto ! Zapomniałam napisać, że liczę.
18 maj 23:05
Adam: stokrotne dzieki
18 maj 23:06
Eta:
Założenia: x≠ 2 i x≠0
sprowadzamy do wsp. mianownika i przenosimy wszystko na jedną stronę
więc:
| | 1*x +2* x( x −2) − 1*( x−2) | |
|
| <0
|
| | x*(x −2) | |
otrzymamy po uporzadkowaniu:
| 2x2 −4x +2 | |
| <0 dzielimy przez 2 i zamieniamy na postać iloczynową
|
| x(x −2) | |
( x
2 − 2 x +1)*x( x−2)<0
x* ( x −1)
2 *(x −2)<0
miejsca zerowe to: x=0 x= 1 x= 2
zaznacz na osi te miejsca , narysuj pomocniczy wykres , pamiętaj o odbiciu
wykresu w x = 1 bo jest ( x −1)
2
i podaj wartości z pod osi ox ..... to już proste
18 maj 23:10