nierownosci
olkaa: prosze o pomoc... suma dwoch liczb wynosi 4 a ich roznica wynosi 2 ich iloczyn rowna sie?
15 lis 19:41
Mati_gg9225535:
x− pierwsza liczba
y− druga liczba
x+y=4
x*y=2 rozwiąż układ równań
15 lis 19:42
Mati_gg9225535: x−y=2 *
15 lis 19:42
krystek: x+y=4
x−y=2
____________
2x=6⇒x=3 a y=1
Iloczyn x*y=3
15 lis 19:45
olkaa: czyli x=−y+4
−y+4=2
−2y=−2/:2
y=1
y+4=2 =−1+4=3 dobrze?
15 lis 20:02
krystek: Żle. Masz wyliczone.
15 lis 20:06
olkaa: jak to przeciez tez mi wyszlo?:((
15 lis 20:08
olkaa: a nie wiem skad sie wzielo to 2x=6⇒x=3 a y=1
15 lis 20:09
krystek:
x+y=4
x−y=2
________
2x=6
x=3 i teraz
3+y=4
y=1
Iloczyn x*y=3*1=3
15 lis 20:11
olkaa: mhmm
15 lis 20:16
ICSP: (x+y) = 4
(x−y) = 2
x2 + 2xy + y2 = 16
x2 − 2xy + y2 = 4
−x2 − 2xy − y2 = −16
x2 − 2xy +y2 = 4
−4xy = −12
xy = 3
15 lis 20:17
krystek: @
ICSP i

tylko czy zainteresowana rozumie ?
15 lis 20:21
olkaa: aaa czyli korzystam ze wzoru skroconego mnozenia i mi wychodzi?
15 lis 20:23