Prosze o wskazówki.
Letty: Na kuli o promieniu R opisano stożek. Jaka musi być wysokość stożka aby miał on najmniejszą
objętość?
15 lis 19:37
Letty: Zaczęłam to liczyć z wzoru na promień okręgu wpisanego:
| | 2P | | RH | |
r = |
| ⇒ r = |
|
|
| | a+b+c | | R + l | |
wiem że muszę utworzyć funkcje i szukać ekstremum, ale właśnie z tą funkcją mam problem.
ale nie wiem jak z tego pierwszego wzoru wyliczyć H żeby później wstawić do tej objętości.
15 lis 19:58
piotrek:
15 lis 20:20
Letty: pomoże ktoś?
15 lis 22:03
Beti:

Może tak:
(H − R)
2 + r
2 = R
2
h
2 − 2RH + R
2 + r
2 = R
2
r
2 = 2RH − H
2
V(H) = πr
2H = πH(2RH − H
2) = −πH
3 + 2πRH
2 oraz D: 0 < H < 2R
15 lis 22:11
Letty: Ale stożek jest opisany na kuli .
15 lis 22:13
Letty: 
wie ktoś jak to zrobić?
15 lis 22:30
Letty: 
?
15 lis 22:48
Eta:

Z podobieństwa trójkątów DBC i SEC
| H | | x | | H | | x | |
| = |
| i |
| = |
| |
| r | | R | | x+r | | H−R | |
po przekształceniu otrzymasz:
| | HR2 | |
r2= |
| , założenie H >2R |
| | H−2R | |
dokończ......
V
'(H) =......
V
'(H)=0 ⇒ ............
15 lis 23:10
Letty: dlaczego za r później podstawiłaś x + r ?
15 lis 23:47