matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
sam:
dłuższa podstawa trapezu równoramiennego ma długość 6cm, a kąt między przekątną a tą podstawą jest równy 30 st. Oblicz długość krótszej podstawy, jeżeli wysokość trapezu jest równa 2cm.
18 maj 22:42
sam:
heeeeelp
18 maj 23:48
Eta:
Pomagam
19 maj 00:11
Eta:
Rysuję, chwilę potrwa
19 maj 00:12
Eta:
IAEI= 6 − x
6− b
x=
2
h= 2
h
więc: z trójkata AEC z funkcji tryg tg30
o
=
IAEI
to:
2
√
3
=
6 −x
3
to:
√
3
( 6−x) = 6
6 −b
√
3
*( 6 −
) = 6
2
b
6
to: 6 − 3 +
=
2
√
3
b
= 2
√
3
− 3
2
b= 2(2
√
3
−3)
19 maj 00:25