Przedstaw wielomian W(x) = (8+125x^3)(x^3-5x)(x^2+9) w postaci czynników możliwi
kiepki matematyk: Przedstaw wielomian W(x) = (8+125x3)(x3−5x)(x2+9) w postaci czynników możliwie najniższego
stopnia.
15 lis 19:18
Kejt:
8+125x3=(2+5x)(4+10x+25x2)
x3−5x=x(x2−5)=x(x+√5)(x−√5)
15 lis 19:23
Aga1.:
Zapisz każdy nawias w postaci iloczynowej
8+125x3=23+(5x)3=
zastosuj wzór
a3+b3=
x3−5x=
wyłącz x przed nawias i zastosuj wzór a2−b2=
x2+9−−nie rozkłada się.
15 lis 19:23
kiepki matematyk: Ok. Dzięki.
15 lis 20:00
Weronika: dany jest wielomian w(x)=x4+(a2+3)x3−4x2−2ax+24 wyznacz a jeśli wiadomo, że liczba −2 jest
pierwiastkiem tego wielomianu
23 sty 17:06