matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz wysokosc latarni
piotr:
Mokolaj stoi 3m od latarni, rzuca cien o dlugosci 1m, chlopiec ma 1,6m wzrostu. Oblicz wysokosc latarni
15 lis 19:13
Beti:
stosujesz tw. Talesa:
L
M
=
3+1
1
L
1,6
=
4
1
L = 4*1,6 L = 6,4 m
15 lis 19:20