Parametr m w wielomianie
Sadman: Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x) = x4 − (2m−3)x2 + m2 −1 nie ma pierwiastków?
Wprowadziłam t = x2 t≥0
W(t) = t2 − (2m−3)t + m2 − 1
i...co dalej?
:(
15 lis 18:59
Beti: Δ<0
15 lis 19:03
Sadman: I wtedy:
t2 − (2m−3)t + m2 − 1 < 0?
15 lis 19:06
Sadman: A czy w tym zadaniu nie powinno skorzystać się ze wzorów Viete'a?
15 lis 19:06
Beti: dla w(t) obliczasz Δ i rozwiązujesz nierównośc Δ<0. Wzorów Viete'y tu nie stosujesz, bo
pierwiastków ma przecież nie być (nie możesz nakładać warunków na coś, czego nie ma)
15 lis 19:09
ZKS:
Beti dla Δ < 0 mamy tylko część rozwiązania.
15 lis 19:11
ZKS:
1o
Δ < 0
2o
Δ = 0
to < 0
3o
Δ > 0
t1t2 > 0
t1 + t2 < 0
15 lis 19:12
ZKS:
Rozwiązaniem będzie suma warunków 1o ∪ 2o ∪ 3o.
15 lis 19:13
Beti: właśnie mnie oświeciło

może jeszcze być tak: Δ ≥ 0
t
1+t
2<0
t
1*t
2>0
15 lis 19:14
Sadman: Właśnie tak sobie zapisałam

Czyli muszę wyliczyć deltę z tego W(t)?
15 lis 19:15
Beti: tak
15 lis 19:23
Sadman: Δ = − 12m + 13 ≥ 0
| | −b | | −(2m−3) | |
i mam problem z tymi wzorami. Skoro t1 + t2 = |
| to znaczy, że: |
| ? |
| | a | | 1 | |
15 lis 19:26
ZKS:
b = −(2m − 3)
−b = 2m − 3
15 lis 19:27
Sadman: a t1 * t2 = m2 − 1 > 0
m2 > 1
m> 1 lub m<−1?
15 lis 19:31
ZKS:

.
15 lis 19:32
Sadman: ale teraz nie wiem co dalej
15 lis 19:37
ZKS:
Przecież napisałem wyżej.
15 lis 19:40
Sadman: okej, już wiem.
Dziękuję bardzo
15 lis 19:48
ZKS:
Na zdrowie.
15 lis 19:49
Sadman: oby, bo póki co czuję, że mi mózg paruje
15 lis 19:52
ZKS:
To tylko chwilowe uczucie przejdzie.
15 lis 19:54
Sadman: Mam nadzieję.
Pozdrawiam ciepło
15 lis 19:56
ZKS:
Również pozdrawiam ciepło w te zimne dni.
15 lis 19:57