logarytmy
patrycja: Dla jakich wartości parametru m równanie 2x – (log2 m)x + 1 = 0 ma pierwiastek należący do
przedziału (1, +∞)? umie ktos to zrobic?
18 maj 22:41
Mickej:
18 maj 22:51
Basia: Jeżeli dobrze napisałaś to:
m≥0
x(2−log
2m)+1 = 0
x(2−log
2m) = − 1
1.
2−log
2m=0 ⇔ log
2m = 2 ⇔ m = 2
2 = 4
wtedy:
x*0 = −1
0=−1
sprzeczność
dla m=4 równanie nie ma rozwiązania
2.
2−log
2m≠0 ⇔ log
2m ≠ 2 ⇔ m = 2
2 ≠ 4
wtedy
x∊(1;+
∞) ⇔ x>1
−3+log
2m>0 i 2−log
2m>0
lub
−3+log
2m<0 i 2−log
2m<0
log
2m>3 i log
2m<2 niemożliwe
lub
log
2m<3 i log
2m>2
m<2
3 i m>2
2
m>4 i m<8
m∊(4;8)
18 maj 22:54
patrycja: dzieki, przepisalam sobie i sprobuje to skumac w lozku na dobranoc, jak bede miala jakies
watpliwosci to jeszcze rano napisze
18 maj 23:06
patrycja: mam kilka pytan.
x(2−log2m)+1 = 0
x(2−log2m) = − 1 −−−−> nie rozumiem co tu robisz i czemu pominelas 2x z poczatku
1. 2−log2m=0 ⇔ log2m = 2 ⇔ m = 22 = 4
wtedy: x*0 = −1 0=−1 sprzeczność
dla m=4 równanie nie ma rozwiązania −−−−−−>a tu taj skad nagle sie wziela ta 2? nie ma 2x tylko
jest 2 i nie ma tej jedynki za logarytmem:? to samo druga mozliwosc. skad to sie wzielo?
19 maj 07:09