L=P=?
pawel : sprawdź tożsamość;
1+tg4x/tg2x+ ctg2x= tg2x
15 lis 18:53
pawel : dobra to juz zrobilem ale pomozcie mi z tym:
15cosx+1<11− 2cosx
15 lis 19:17
ZKS:
Podaj dziedzinę tej nierówności.
15 lis 19:26
pawel : Nie ma dziedziny ale dzieki za checi

juz zrobilem
15 lis 19:28
ZKS:
Taa nie ma dziedzina to widać na pewno dobrze zrobiłeś skoro nawet dziedziny nie ustaliłeś.
15 lis 19:29
pawel : dziedina to cosx≠−1 noo
15 lis 19:32
ZKS:
Więc cos(x) ≠ −1 ⇒ x ≠ ?
15 lis 19:33
pawel : no to sa miejsca na wykresie cosinusa gdzie przyjmuje wartosci −1 nie chce mi sie ci tych
przedzialow rozpisywac tam bedzie z tym 2kpi
15 lis 19:36
ZKS:
Nie musisz żadnych przedziałów rozpisywać.
x ≠ ? + k * 2π
15 lis 19:39
pawel : x≠ π+ 2kπ v x≠−π−2kπ chyba tak mialem napisane
15 lis 19:41
ZKS:
Cosinus tylko raz spotyka się z −1 w swoim okresie więc to drugie co napisałeś to jest to samo
co pierwsze.
15 lis 19:43
ZKS:
I nie − k * 2π tylko + k * 2π tak powinno się zapisywać.
15 lis 19:44
pawel : aha no tak
15 lis 19:44
pawel : wiem wiem moj blad
15 lis 19:44
pawel : dzieki za zwrocenie uwagi
15 lis 19:45
ZKS:
Proszę bardzo.
15 lis 19:46