Stereometria- kat dwuścienny.
Kasia: Dwa trójkąty równoramienne mają wspólną podstawę o długości 2 cm. Półpłaszczyzny, w których
zawierają się te trójkąty, tworzą kat dwuścienny o mierze α. Wyznacz kat α, jeżeli wiadomo, ze
odległość między wierzchołkami tych trójkątów jest równa 5, ramiona pierwszego trójkąta mają
długość √10, a drugiego √17.
15 lis 18:50
Kasia: pomocy!
15 lis 18:55
Kasia: pomoże ktoś?
15 lis 20:31
Kasia: pomocy!
15 lis 22:45
aniabb: liczysz wysokość pierwszego i drugiego
wysokości i odległość między wierzchołkami i kat α to trójkąt i twierdzenie cosinusów
15 lis 22:48
aniabb:
h12=10−1 = 9 h1=3
h2=4
a to nie potrzeba więcej..kąt α = 90°
15 lis 22:49
Kasia: nie za bardzo rozumiem, dla ułatwienia narysowałam rysunek, a nawet trzy, ale dalej nic...

skąd wiadomo, ze to ma być wysokość

?
15 lis 23:01
aniabb: bo wysokość jest prostopadła do podstawy która jest wspólna
15 lis 23:03
aniabb:
15 lis 23:06
aniabb: trójkąty równoramienne więc podstawa na pół
15 lis 23:07
Kasia: aha to na tym rysunku już wszystko widzę, ja to rysowałam inaczej więc może dlatego mi nie
wychodziło. Dzieki
15 lis 23:21
Lusia: a skąd od razu wiemy z wysokości że kat będzie 90° bo niezbyt rozumiem?
26 lis 13:32
Aruseq: Tak jak masz napisane wyżej, skorzystano z twierdzenia cosinusów, albo po prostu z tego, ze
trojkat o bokach 3,4,5 jest prostokątny
26 lis 13:54
Lusia: | | 32 | |
tak, tylko że właśnie z twierdzenia cosinusów wychodzi mi, że cosα= |
| a powinno wyjść 0 |
| | 45 | |

, możliwe że coś źle policzyłam, ale nie wiem
29 lis 19:13