nierownosci
olkaa: prooosze o pomoc:(( wszystkie liczby spelniajace rownanie 3x2+4x−4=0 to?
15 lis 18:42
krystek: = to r−nie
Δ x1 i x2
15 lis 18:44
Aga1.: Rozwiąż równanie .
Licz np. Δ
x1, x2.
15 lis 18:45
olkaa: podstawiam sobie tylko do wzoru?
15 lis 19:07
Aga1.: Tak .
15 lis 19:08
Krzysiek : Olka . jak masz rownanie i ono ma sie rownac 0 to liczysz te x −sy czy jak tam beda te
niewiadome oznaczone dla ktorych to rownamie =0
Np masz takie rownanie 2x+6=0 ⇒2x=−6⇒x=−3 czyli dla x=−3 to rownanie jest rowne 0 bo
2*(−3)+6=0 ⇒0=0 czyli prawda .
jak masz rownanie kwdratowe i ono ma sie rownac 0 to tez tak samo liczysz te niewiadome dla
ktorych to rownanie sie zeruje
. rownanie kwadratowe w zaleznosci od Δ ma albo 2 rozwiazania , albo jedno rozwiazanie , albo
nie ma rozwiazan . Twoj przyklad wymaga policzenia Δ i wyznaczenia miejsc zerowych czyli tych
x −ow dla ktorych to rownanie jest rowne zero .
OProcz rownan kwadratowych pelnych czyli takich jak to sa jeszcze rownania kwadratowe niepelne
postaci ax2−c =0
np x2−9=0 . Tu juz nie musisz liczyc Δ tylko skorzystac ze wzoru skoconego mnozenia
a2−b2=(a+b)(a−b)
Mozemy zapisac ze x2−9=0 ⇒x2=9.⇒x=3 lub x=−3 Mozemy to jesze inaczej zapisac ze
x2−9=(x−3)(x+3) =0 . Iloczyn jest rowny zero wtedy gdy jeden z czynnikow jest rowny 0 wiec
albo x−3=0 lub x+3=0 Jest jeszcze np taka postac rownania kwadratowego niepelnego np 4x2+8x=0
zobacz ze tu mozesz wyciagnac x przed nawias i dostaniemy x(4x+8) =0
Zeby to wyrazenie rownalo sie 0 to x musi rownac sie 0 lub 4x+8 misi rownac sie 0 i mamy x=0
lub 4x+8=0 ⇒x=−2 i masz rozwiazane rownanie .
Oczywiscie w tych przypadkzch mozesz tez liczyc Δ i potem ze wzorow miejsca zerowe ale zobacz
ze jest szybciej policzone .
napisalem CI tam wyzej ze sa rownania niepelne postaci ax2−c =0 a co jesli bedzie ax2+c=0
czyli np x2+4 =0 czy takie rownanie bedzie mialo rozwiazania . Nie bo jak zapiszesz x2=−4 .
Zauwaz ze kwadrat dowolnej liczby nigdy nie moze byc liczba ujemna . Jak policzysz Δ to
wyjdzie ujemna czyli nie ma rozwiazan.
15 lis 20:03