nierówność trygonometryczna
Oliwka552: sinxsin2x>0
15 lis 18:33
krystek: sinx>0 i sin2x>0 lub sinx<0 i sin2x<0
lub graficznie na podstawie wykresów tych funkcji
15 lis 18:36
kkk: ale jak narysować sin2x>0 ?
28 lis 20:57
Basia:
a może tak:
sinx*sin2x > 0
sinx*2sinx*cosx > 0
2sin2x*cosx>0 ⇔ sinx≠0 ∧ cosx>0
28 lis 20:58
Maslanek: A może inaczej:
sin2x=2sinx*cosx
Zatem sinx*sin2x=2sin2x*cosx
2sin2x*cosx>0
Więc cosx>0 oraz sin2x≠0.
x∊(−π/2+2kπ,π/2+2kπ)\{2kπ}
28 lis 20:59
kkk: a jeśli muszę to rozwiązać metodą graficzną?
28 lis 21:07
ZKS:
Można też tak
| | 1 | | 1 | | x + 3x | | 3x − x | |
sin(x)sin(2x) = |
| * 2sin(x)sin(2x) = |
| * 2sin( |
| )sin( |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| (cos(x) − cos(3x)) > 0 |
| 2 | |
cos(x) > cos(3x)
28 lis 21:08
ZKS:
Z tego chyba łatwo będziesz miał rozwiązać metodą graficzną i algebraiczną.
28 lis 21:13
kkk: czyli jeśli chcę graficznie, to najpierw rysuję cosx potem cos3x i wtedy szukam przedziału dla
kt. cosx>cos3x? tylko problem w tym, że nie wiem jak narysować cos3x..
28 lis 21:17
ZKS:
y = cos(3x)
y = cos(x)
28 lis 21:21
kkk: Dziękuję
28 lis 21:23
ZKS:
Nie ma za co proszę bardzo.
28 lis 21:23