Wielomian W(x) = (3x-2)(9x^3+4)(3x+2) w jakiej można zapisać w postaci?
kiepki matematyk: W(x) = (3x−2)(9x3+4)(3x+2)
15 lis 18:21
kiepki matematyk: odpowiedź to 81
4−16 tyle mi wyszło jakby kogoś interesowało

Chyba dobrze
15 lis 18:30
kiepki matematyk: 81x4−16
15 lis 18:31
Krzysiek : Nie jest dobrze . (3x−2)(3x+2)=9x2−4 ze wzoru skroconego mnozenia (a−b)(a+b)=a2−b2
To masz (9x2−4)(9x3+4) mozesz zostawic w takiej postaci lub to wszystko wymnozyc i
uporzadkowac i bedzie 81x5 +36x2−36x3−16 czyli 81x5 −36x3+36x2−16 .
Nie ma tutaj potegi stopnia czwartego
15 lis 20:18