oblicz
ewik: oblicz dla jakiej wartości parametru m rownanie :
x2−(m−5)x+m2−6m+5=0 ma dwa pierwiastki róznych znaków.
Obliczyłam deltę >0
wyszedl mi przedzial (−∞ do −1/3 )w sumie z od( 5 do ∞.)
i co dalej?
15 lis 18:02
ZKS:
Teraz skorzystaj ze wzorów Viete'a.
15 lis 18:04
konrad:
Δ>0 to jeden warunek
jeszcze musi być drugi to x1*x2<0
15 lis 18:04
krystek: i teraz wzory Viete'a
x1*x2<0
15 lis 18:05
ZKS:
Według mnie masz zły przedział.
15 lis 18:07
Liliana: wiesz dlaczego, ewik, ma byc takie założenie że x1*x
2<0 bo masz mieć DWA PIERWIASTKI RÓŻNYCH
ZANKÓW
np. mamy x1=2 i x2=3 czy one są różnych zanków, .? no nie

czyli x1*x2 jest liczą
dodatnią.... a mamy np.
x1=2
x2=−3
czy teraz są różnych zanków,

tak

więc pomnozmy teraz teraz je : x1*x2 więc iloczyn tych
dwóch pierwiastków jest ujemny

i są to dwa pierwiastki różnych znkaów
15 lis 18:10
Liliana: oj sorki tak z początku napisałam " x1*x
2<0 a ma byc : x1*x2<0 sorki za pomyłke
15 lis 18:11
ewik: ten x1 i x2 mam wziąć z Δ z pierwszego warunku ?
15 lis 18:13
konrad: ze wzorów Viete'a
15 lis 18:14
15 lis 18:15
ewik: −6m +5 <0 tak?
15 lis 18:15
ZKS:
ewik źle obliczony masz warunek Δ > 0.
15 lis 18:16
konrad: m2−6m+5<0
15 lis 18:17
ewik: ja to wzięłam jako c
15 lis 18:23
konrad: m2−6m+5 to jest c
15 lis 18:27