Równanie
Kopiko: Potrzebuje małej pomocy z równaniem

cos8x+sin12x = 0
Wiem, że dalej to leci tak
sinπ/2 − sin(π/2−8x)=0 i stosuję wzór
2sin(π/2−8x+12x)/2*cos(π/2−8x−12x)/2
2sin(π/4+2x)*cos(π/4−10x)
No i teraz pytanie, co dalej mogę z tym zrobić, czy mam coś podstawić, czy mogę to od razu
rozpisać sin(π/4+2x) = 0 v cos(π/4−10x) = 0
Ratunku
15 lis 17:42
krystek: Tak. a*b=0 ⇔ a=0 lub b=0 i nie trzeba ratunku
15 lis 17:44
Kopiko: ahhh... tam zamiast sinπ/2 oczywiście sin12x
sin12x − sin(π/2−8x) = 0
15 lis 17:45
Kopiko: i to, że przy cos stoi (−10x+π/4) to nie ma znaczenia? bo w końcu cos(−x)=cosx
15 lis 17:46
ZKS:
A nie lepiej jest zrobić
cos(8x) + sin(12x) = 0
sin(12x) = −cos(8x)
| | π | |
sin(12x) = −sin( |
| − 8x) |
| | 2 | |
15 lis 17:55