Pomoże Ktoś?
Letty: W stożek którego długość podstawy ma długość R, a wysokość długość H, wpisano drugi stożek,
którego wierzchołek leży w środku podstawy danego stożka, a obwód podstawy stożka wpisanego
leży na powierzchni bocznej stożka danego. Jaka powinna być długość promienia podstawy stożka
wpisanego, aby miał on największą objętość?
15 lis 17:31
Bogdan:
| | R | | r | |
Z podobieństwa trójkątów: |
| = |
| ⇒ h = ... |
| | H | | H−h | |
| | 1 | |
Objętość V = |
| πr2h ⇒ V = ... |
| | 3 | |
Wyznaczamy ekstremum funkcji V(r)
15 lis 17:43