wykresy funkcji
Janek: Naszkicuj wykres funkcji:
2/|x+2|+1 + 1
W mianowniku jest |x+2|+1
nie wiem jak narysować ten wykres, ktoś pomoże?
15 lis 17:18
MQ: Tosię pisze tak:
2/(|x+2|+1)+1
Nie uczyli cię używać nawiasów?
15 lis 17:22
Janek: Oj, no łatwiej, wybacz. A możesz mi spróbować to jakoś narysować?
15 lis 17:25
15 lis 17:31
krystek: masz dla
x≥−2
x<−2
15 lis 17:33
MQ: No to w końcu +2 czy +1 −− dogadajcie się
15 lis 17:34
krystek: ups przepisałam źle .+1
15 lis 17:36
MQ: No to:
| | 2 | |
1. dla x>=2 rysujesz wykres funkcji y= |
| +1 |
| | x+3 | |
| | −2 | |
2. dla x<2 rysujesz wykres funkcji y= |
| +1 |
| | x+1 | |
Umiesz to zrobić?
15 lis 17:39
Janek: tak, i co dalej?
15 lis 17:44
krystek: Napisałeś tak .
15 lis 17:46
MQ: Jeśli "tak", no to łączysz te dwa wykresy, pamiętając, że dla x>=2 ważny jest ten 1., a dla x<2
ważny jest ten 2. −− resztę gumujesz
15 lis 17:47
MQ: @krystek
Przejmujesz, czy ja się mam bawić?
15 lis 17:48
Janek: coś dziwnie wychodzi ten wykres dla x<2... coś inaczej niż ten 1
15 lis 17:50
MQ: No, bo ma wyjść inaczej.
15 lis 17:51
Janek: To jakbyś mi mógł narysować wszystko byłbym wdzięczny
15 lis 17:57
krystek: Baw się!
15 lis 17:58
MQ: Ad 1.
| | 1 | |
1. Rysujesz taką hiperbolę jak dla |
| tylko, że asymptota pionowa dla x=−3 |
| | x | |
2. Rozciągasz to dwukrotnie zdłuż osi OY.
3. Przesuwasz całość o 1 w górę wzdłuż osi OY.
Ad 2.
| | −1 | |
1. Rysujesz taką hiperbolę jak dla |
| tylko, że asymptota pionowa dla x=−1 |
| | x | |
2. Rozciągasz to dwukrotnie zdłuż osi OY.
3. Przesuwasz całość o 1 w górę wzdłuż osi OY.
I to wszystko.
15 lis 18:02
MQ: Sorry
1. rysujesz dla x>=−2
2. rysujesz dla x<−2
zjadłem po drodze "−"
15 lis 18:10
MQ:

Coś takiego. Pozioma asymptota w 1.
wierzchołek ma wsp. (−2,3)
15 lis 18:18
Janek: ok, już chyba rozjumiem, a możesz mi wytłumaczyć jak wyznaczyć wierzchołek? współrzędne
15 lis 18:30